CARIAN

MAKLUMBALAS :

Adakah Anda Berminat Untuk Menyertai PALAPES UTHM?

PALAPES UTHM :

palapes 2.jpg

HUBUNGI KAMI :

PALAPES UTHM

palapes1@uthm.edu.my

PENAFIAN :

© Universiti Tun Hussein Onn Malaysia 2009. Hak cipta terpelihara.

Laman ini tertakluk kepada Penafian, Dasar Privasi, Dasar Keselamatan & Notis Hak cipta yang dinyatakan.

mod_vvisit_counterNo57
mod_vvisit_counterNo460
mod_vvisit_counterNo2430

We have: 23 guests online
No: 54.91.38.173
 ,
Today: Dec 16, 2017
Sejarah Penubuhan PALAPES UTHM PDF Print E-mail
Sunday, 22 November 2009 17:58

SEJARAH RINGKAS PENUBUHAN PALAPES UTHM

PALAPES UTHM telah ditubuhkan pada 1 Okt 2003. Walaubagaimanapun ia telah dirasmikan pada 9 Sept 2006 oleh DYAM Tunku Mahkota Johor, merangkap Tunku Canselor UTHM. Pada awal penubuhannya, ia terletak di dalam kampus iaitu di penempatan kabin sementara. Pada tahun 2005, markas PALAPES telah dipindahkan ke tempat sekarang.

PALAPES UTHM diterajui oleh Kol (Kehormat) Prof. Dato, Dr. Hj Ismail bin Hj Bakar iaitu Naib Canselor UTHM merangkap Komandan PALAPES pertama dan Lt Kol (K) Prof Ismail bin Hassan sebagai Timbalan Komandan. Buat masa ini, Timbalan Komandan sedang dalam proses pertukaran kerana Lt Kol (K) Prof Ismail bin Hassan telah pun bersara pada bulan Mei yang lalu. Timbalan Komandan akan dig

antikan dengan YBhg Prof Hashim bin Saim (Timbalan Naib Canselor Akademik Dan Pengantarabangsaan). Sehingga kini jumlah Pegawai Kadet PALAPES yang telah ditauliahkan sejak PALAPES UTHM mula ditubuhkan adalah seramai 77 orang.

STRUKTUR  PROGRAM  PALAPES UTHM
Program kadet PALAPES adalah salah satu daripada kegiatan Ko-Kurikulum pelajar yang terdapat di UTHM. Mahasiswa-mahasiswi yang menyertai PALAPES akan mengikuti program ini sebagai opsyen di bawah rancangan Ijazah Sarjana Muda. Program PALAPES diletakkan di bawah pengurusan Hal Ehwal Pelajar (HEP) UTHM.   Beberapa keistimewaan diberi kepada pelajar yang menyertai program PALAPES iaitu:

Mereka diberi dua unit kredit jika lulus dalam program Kadet PALAPES. PALAPES UTHM melaksanakan latihan untuk tiga peringkat iaitu peringkat I, II dan III (Junior, Intermediate dan Senior).

Diberi tempat penginapan di Kolej Kediaman Perwira, UTHM secara automatik.

Mendapat elaun dan sajian percuma semasa latihan.
ciri-ciri ketahanan nasional yang unggul. Latihan-latihan yang dijalankan ditetapkan mengikut peringkat seperti berikut:

Tahun Pertama (Peringkat Junior)
-    Latihan Kawad, Senjata, Taktik Asas dan Ilmu Medan Perang.

Tahun Kedua (Peringkat Intermediate)
-    Latihan Membaca Peta, Semboyan, Undang-Undang Tentera, Tugas Turus, Lanjutan Taktik dan Kepimpinan.

Tahun Ketiga ( Peringkat Senior  )
-     Pembinaan kemahiran sebagai seorang pegawai muda yang mampu memimpin platun.

Last Updated on Monday, 23 November 2009 11:33

RocketTheme Joomla Templates